Spanyol vörösborok

Spanyolország a világ legnagyobb szőlőtermő területének birtokosa, 1,17 millió hektárral. Az, hogy ennek ellenére csak a harmadik legnagyobb szőlő- és bortermelő ország, annak köszönhető, hogy sok a terméketlen, száraz területeken növő idős szőlőültetvény. A világon legelterjedtebb vörösborszőlő fajta, a Grenache itt nagy mennyiségben terem - Granacha néven -, de az ország első számú kékszőlő fajtája a Tempranillo. Vörösborszőlő fajtát 40%-ban termelnek az országban. Ritkán palackozzák fajtaborként, inkább a Rioja és Ribera del Duero házasítások alapját képezi.
A legnagyobb, világviszonylatban is hatalma spanyol borrégió a La Mancha. Legismertebb régióvá mégis Rioja, Priorat és Ribera del Duero nőtte ki magát, nem véletlenül. Ezek a területek ugyanis D.O.Ca (Denominación de Origen Calificada) minősítéssel rendelkeznek, amely folyamatosan magas minőséget garantál.
Rioja Spanyolország csúcsborvidéke. Három főbb területből áll, ezek közül a Rioja Alta a legkiemelkedőbb. Itt érvényesül leginkább az óceán kiegyenlítő hatása. Ez lehetővé teszi a késői: októberi, novemberi szüreteket is. Talajösszetétele rendkívül változatos, a hosszan érlelt, komoly vörösborok a talajfélék közül leginkább a meszes, magas vastartalmúakat kedvelik. Rioja borrégió legnépszerűbb fajtája a korán érő, gyümölcsös Tempranillo, mely a termőterületek 75%-át uralja. A bortermelők által az érlelés során használt amerikai tölgyfahordók meghatározzák a riojai borok stílusát, ízvilágát. Rioja borrégiónak nagy szerepe volt a spanyol borok érlelési fokozatainak kidolgozásában. A Vino joven fiatal vöröseket jelöl, amely legtöbbször nem kap hordós érlelést, és üde, gyümölcsös vöröseket takar. A Crianza két éves érlelésű bort jelöl, amely minimum hat hónapot kishordóban is töltött. A Reserva legalább egy évnyi hordós érlelés után minimum három év palackos érlelést is kap. A Gran reserva a csúcskategóriát jelenti, az ilyen feliratú palackokban kizárólag a legjobb évjáratú borok találhatóak; ezek öt évnél nem lehetnek fiatalabbak (két év hordós és három év palackos érlelést kapnak).
A spanyol borok között olyan borkülönlegességeket is találunk, mint a Sherry és a Cava. A Sherry a Portói mellett a leghíresebb erősített bor a világon. A száraz Sherry alapanyaga a Palomino szőlő, az édesé a Pedro Xaminez vagy Moscatel. A Cava hagyományos eljárással készített spanyol pezsgő. A híres Freixenet pincészetben 120 millió palackot állítanak belőle elő évente.